Με προέλευση από την Ινδία, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείτο στην παραδοσιακή Αγιουβερδική ιατρική χάρη στα ευεργετικά οφέλη του στην υγεία. Εκλεκτό μπαχαρικό, γνωστό και ως κιτρινόριζα ή «ινδικό σαφράν», περιέχει τη δραστική χρωστική ουσία κουρκουμίνη (σε ποσοστό 3-4%). Με χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα και ελαφρώς πικάντικη γεύση, αρωματίζει και δίνει νοστιμιά στις συνταγές. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά, ζυμαρικά και σούπες.