PU'ERH TEA
Ή αλλιώς "fermented" (ζυμωμένο) τσάι.
Γνωστό εδώ και αιώνες στην Ανατολή για τα ευεργετικά του οφέλη, το τσάι pu ‘erh αποκτά την φήμη του στην Δύση τα τελευταία χρόνια με αφορμή το trend γύρω από τα ζυμωμένα προϊόντα. Όλα τα αυθεντικά τσάγια (είτε είναι πράσινο, μαύρο, oolong ή pu ‘erh) προέρχονται από το ίδιο φυτό, το θάμνο Camelia Sinensis. Οι διαφορές τους προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται και το τσάι pu ‘erh είναι το μοναδικό που υπόκειται μακρά ζύμωση.
Τσαι Pu ‘erh, γνωστό και ως σκούρο ή μαύρο τσάι.
Οι ρίζες του pu ‘erh τσαγιού εντοπίζονται στην Δυναστεία των Tang. Γενέτειρα του αποτελεί η επαρχία Yunnan που βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Κίνα. Καμία άλλη περιοχή στον κόσμο δεν παράγει αυθεντικό pu ‘erh τσάι.
Παράγεται από αποξηραμένα φύλλα τσαγιού, τα οποία κατόπιν συλλέγονται, οξειδώνονται πλήρως (αφήνονται να ωριμάσουν πολύ περισσότερο καιρό από οποιοδήποτε άλλο τσάι) και στην συνέχεια υφίστανται ζύμωση.
Αποτελεί εδώ και αιώνες αναπόσπαστο μέλος της παραδοσιακής Κινεζικής βοτανολογίας, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
1. Χρησιμοποιείται ευρέως για την αποτοξίνωση του οργανισμού (από τοξίνες και λίπος)
2. στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την κυκλοφορία του αίματος.
3. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη, τη λειτουργία του στομάχου και της σπλήνας και συνιστάται για κατανάλωση μετά από βαρύ γεύμα.
4. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες τονίζουν την αποτελεσματικότητά του στη μείωση της χοληστερίνης.