Ο άνθος αλατιού ή fleur de sel, όπως το ονομάζουν οι Γάλλοι είναι ένα ιδιαίτερο προϊον άριστης ποιότητας, που κάποιοι ίσως δικαίως το θεωρούν τον βασιλιά του αρτύματος.
Πρόκειται για ένα απόλυτα φυσικό υλικό, αφού δεν περνά από καμιά επεξεργασία, όπως πλύση ή προσθήκη ιωδίου ή λοιπών ουσιών που θα βελτιώσουν τη ροή ή το χρώμα του. Συλλέγεται προσεκτικά με τα χέρια από την κορυφή του αλατιού της αλυκής και τυποποιείται σε μικρές ποσότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Γκουρμέ προϊον που αφήνει μια έντονη θαλασσινή επίγευση, σαν μια έκρηξη ιωδίου στο στόμα! Διαλύεται όμως πιο εύκολα από το κοινό αλάτι οπότε καλύτερα να προσθέσουμε λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος .
Αξίζει να τον πασπαλίσετε πάνω από μια ντομάτα κομμένη γαρύφαλλο, σε σαλάτες ή οποιοδήποτε ψητό κρέας. Θα τους δώσει εξαιρετική γεύση.