Πολλοί το ονομάζουν "βατόμουρο της νιότης" από την πλούσια θρεπτική του αξία , είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, C και Ε ,β-καρατίνη και πολυφαινόλες, όλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η κύρια αντιοξειδωτική τους ουσία είναι οι ανθοκυανιδίνες, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους .
Αποτελούν , επίσης καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου , φυτικών ίνων , τανινών , μυρτιλίνης, οργανικών οξέων (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες) σακχάρων και πηκτίνης. Τα μύρτιλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο , ένω είναι φτωχά σε θερμίδες , Οι ανθοκυανιδίνες φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση στο <<μεταβολικό σύνδρομο>> [συνδυασμός παχυσαρκίας, υπέρτασης και αντίστασης στην ινσουλίνη], που ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων. Προστατεύει από τον διαβήτη , εμποδίζει την πρόωρη γήρανση, θωρακίζει το ανασοποιητικό. Προλαμβάνει τις λοιμώξεις τονώνει τη μνήμη, βλετιώνει την όραση.